Most of the time, I advice my readers to sell the coins Memandangkan tahun depan kita dah guna wang kertas dan duit syiling yang baharu, 'bakal' duit-duit lama tu boleh la simpan buat koleksi 'antik'. atau sms 0172858219. salam.. Salam saya ada duit syiling malaya borneo 0.10 cent dengan 0.50 cent semua 1961,dan 1 cent george king 1943,rm1 syiling parliment 1971,kalau nak beli semua tu saya jual 2k sahaja,berminat contact no 0177724178,atau whatsapp. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini digunakan di Malaya, Singapura, Sarawak, Borneo Utara British dan Brunei dari tahun 1953 sehingga 1967. Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5, 10, 20, 50 sen dan 1 ringgit. Berbanding dengan duit syiling perak yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui pada kualiti yang baik. Beli rumah atau koleksi numismatik, mana lebih baik? agak agak,harga duit lama dan loteri lama akan naik jugaSingapore coins Malaysia price, harga; Duit Syiling; Price list of Malaysia Singapore coins products from sellers on Lelong. Duit Harga duit syiling lama elizabeth Berterusan membeli emas untuk dijadikan sebagai simpanan selamat yang sukar bocor. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Salam sy ada 10 dollars red 141×69 mm straight thraight thread scurity line &singapore &Brunei with mathing serial nos. tulisan pada duit syiling yang berjaya dibersihkan. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. saya ada menyimpan siling one cent malaya and borneo tapi masi laku tak? Pada Bahagian belakang duit syiling ini tertera tulisan arab "Perrinsa Jezirah ab-Wailis" yang bermaksud "Prince of Wales Island". Queen Elizabeth II (Malaya & British Borneo 1953) NILAI NO SIRI / PREFIX F RM VF RM EF RM AU RM UNC RM; 1 dollar: 35: 50: 100: 150: 330: 5 dollars Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. Pada bahagian belakangnya kelihatan reka bentuk arabesque dengan tulisan Cina yang membawa maksud "panjang umur" di tengah-tengah serta nilai denominasi dalam dua bahasa; Cina dan Melayu (jawi). Duit syiling 1 sen 1962 keris Malaya and British Borneo ni bukan syiling rare sebab ada 45 juta duit syiling ditempa di Royal Mint London bagi memenuhi keperluan duit … saya dah jumpa laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Reply Delete. saya ada 10 dollar malaya & british borneo yg dikeluarkan pada 21 mac 1956 ... ada sesiapa nak beli duit syiling lama. JANGAN LUPA KONGSI DAN SUBSCRIBE. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Ianya terletak di hujung timur laut Pulau Borneo, Sabah. Untuk tatapan generasi akan datang , inilah dia duit2 lama yg pernah diguna pakai dinegara kita Syiling mengikut tahun : 1969 -1sen , 5sen , 10sen. Senarai duit syiling lama Malaysia yang saya tulis disini adalah berdasarkan kepada apa yang dicari oleh pembaca, ada banyak lagi duit lama di luar sana yang tidak dimasukkan di dalam artikel ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Malaysia siri kedua diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sabagai ciri-ciri reka bentuk/tema. Mohon pencerahan.. Sya ada duit syiling 5 cents 1940 north Borneo. Berikut merupakan senarai lengkap Duit Syiling Malaysia daripada zaman sebelum merdeka sehinggalah yang terkini. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Siri pertama duit syiling Malaysia hanya mula diperkenalkan pada 12 Jun 1967 dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan diikuti oleh pengenalan duit syiling 1 ringgit (yang menggunakan simbol "$" duit syiling terbesar dalam siri ini) pada 1 Mei 1971. 54 berbicara tentang ini. Siri duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961. Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka. Cara mudah untuk mengetahui jika anda memiliki syiling yang tulen ialah melihat sisinya, jika ia mempunyai rekabentuk daun laurel yang berulang-ulang, ianya adalah tulen. Pengumpul duit syiling Malaysia merujuk duit syiling ini sebagai "Siri Bunga Raya". Syiling yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi "keping". Sya ada 1 rggt 5 rggt 2rggt sign aishah. Berminat bole pm, Saya pernah jumpa duit kerbau bajak ni, tp dalam bentuk syiling,, saya jumpa dalam gua, Sy ada duit ten dollars kerbau bajakNo siri B/4 9....... Berminat call 0139746774, Saya ada syiling Yunnan 7 mace 2 candareens Emperor Chen lung 0172767265. Pada bahagian depan syiling ini mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING AND EMPEROR OF INDIA' beserta gambar King George VI. woo... untung2... dapat yang BIG A... tapi syg, cm nmpk ketara pulak yg hujung tuh.. tu kesan gigit anai anai ke or terbakar? Saya akan cuba untuk memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan. Begitu juga dengan duit syiling 5 cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada copper-nickel. Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini mula digunakan di negeri-negeri selat (Straits Settlements) pada tahun 1886. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya ditubuhkan pada bulan Oktober 1938 dan mula mengeluarkan mata wang pada tahun 1939. King George The Sixth. Tulisan juga berbeza-beza mengikut denominasi syiling tersebut. mmg sayang coz ada kesan koyak tu...nampak mcm kesan terbakar jer.kalau tak nak koyak ada gak dijual,tapi harga RM700..agak mahal,taj mampu la nak beli. Replies. Terima kasih. Korang banyak duit syiling? duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada tembaga (copper) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Pada ketika ini, duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah bagi sesetengah denominasi. Ianya digunakan sebagai medium perdagangan di Negeri-negeri Selat dan China. Salam sy ada singapore &Brunai withatching serial.nos in official folder &10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN. pdf), Text File (. Jual Duit Lama Syiling & Kertas - KAJANG, MALAYSIA Kajang, Malaysia - Rated 4.4 based on 95 Reviews "As salam, saya ada syiling lama zaman British. Dalam koleksi aku, … Ini untuk memudahkan anda mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia. Duit Syiling Lama British North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British. Comm of Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr@gmail.com. Pelabur duit lama menutup peluang collector? Syiling ini mempunyai lambang yang tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Ianya di perbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras Mint dan juga Royal Mint. siapa berminat watsap sya 012-8244600. Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Borneo Utara adalah naungan British di bawah Syarikat Berpiagam Borneo Utara (North Borneo Chartered Company). Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka.... Straits Settlements King Edward VII Coins, Malaya & British Borneo King George Vi coins, Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins, Nilai & Harga Duit Syiling 10 sen Malaysia. Sesuatu yang sukar untuk ditiru. sesiapa yang berminat sila hubungi 0122559640……, salam, saya ada duit syiling hong kong 10(1994) & 5 dollars(1993).RM200 siapa cepat dia dapat. Harga Syiling Peringatan Perak Malaysia (single). Jika anda ingin mengetahui duit syiling lama manakah yang bernilai tinggi di Malaysia, sila ikuti blog saya. Negeri-negeri Selat ditubuhkan pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company. Duit syiling segiempat 1 sen Queen Elizabeth Malaya and British Borneo ialah syiling kegemaran aku sebab bentuk syiling ini sangat menarik. call 0128323486. Balas Padam Syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 4 reales, 2 reales, 1 real, dan 1/2 real. siapa berminat watsap sya 012-8244600. Pada bahagian hadapannya tertera D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud "Dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol dan Hindia Barat". Syiling ini mempunyai lambang jata Syarikat Hindia Timur British dihadapannya, dua ekor singa dengan tulisan "AUSPICIO REGIS ET SENATUS ANGLIAE" yang bermaksud Dengan Perintah Raja dan Parlimen England. Untuk nilai duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling 1 ringgit. Keluarga Brooke mula memerintah Sarawak apabila Sir James Brooke diberikan sebidang tanah yang luas selepas beliau membantu Sultan Brunei menghalang pemberontakan pada tahun 1840 di Sarawak. Harga pasaran duit lama ini adalah sebagai panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit lama yang mereka ada. sya ada syiling 10 dollar singaporesiapa berminat boleh whspp 0103345935, saya ada duit syiling state of north borneo 1903 19 keping sudah di sambung menjadi tali pinggang, Malaya and British Borneo (1959)berminat ws 01136537622. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. MALAYA AND BRITISH BORNEO. VEIC bermaksud "Vnited East India Company" atau Syarikat Hindia Timur British. Sebagai seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama. Dibelakangnya kelihatan gelungan bunga lily dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud "Pulau Pinang". Syiling ini mempunyai denominasi 2 pice, 1 pice dan 1/2 pice. Cuma perlu mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan. TQ. Negara-negara selat terdiri daripada Melaka, Dinding (Perak), Penang (Prince of Wales Island) dan juga Singapore. 1970 -5sen,10sen,50sen ... sy ada separuh koleksi duit syiling malaya british borneo,victoria,straits settlement,thun 1840-1971 jika ad yg berminat sila hunbungi sy azdi 0139908657. Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents dan 50 cents. Salam nak tanya syling 50sen borneo 1961 berapa market sekarang . Contohnya, duit UNC dan Rare berwarna emas, harganya boleh mencecah sehingga RM500,” katanya. saya ada duit syiling lama RM1 tahun 1959 - 1979..yang dua puluh tahun...yang berminat boleh la... salam 1 malaysia saya ada memiliki duit syiling 1 CENT,BRITISH NORTH BORNEO CO,tahun 1891, dan syiling 1 CENT, GEORGE VI KING EMPEROR,COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA,tahun 1945.berminat tel 0199287708. salam … saya ade syiling malayan borneo 20 sen ( 1961 dan 1957 ) , 10 sen ( 1950 – kepala king edward iv) , malayan borneo 50 sen ( 1961) , rm 1 ( 1969 – dymm spb tuanku ismail nasaruddin shah) , syiling china era Chien Lung ( 1736-1795) , duit hongkong – 1 dolar ( 1979) , 20 sen( 1977) 10 sen ( 1988) , duit singapore (- 10 sen ( 1968) , 20 sen( 1967 dan 1987)…. Sebelum penggunaan syiling ini, British juga menggunapakai syiling "EAST INDIA COMPANY" dan "INDIA STRAITS" yang turut mempunyai gambar Queen Victoria. Syiling ini diperbuat daripada tembaga (pice) dan juga daripada perak (dolar) dan ditempa di Calcutta, India dan Royal Mint, London. Syiling ini mula digunakan di Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light. Kelihatan ukiran sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan QUEEN ELIZABETH THE SECOND. Watch Queue Queue Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins. Kemudian dipusingnya duit syiling tersebut lalu kelihatan pula simbol nilai 50 cents dan tulisan 1955. Dikalangan pengumpul duit lama, ianya lebih dikenali sebagai "pillar dollar" kerana dua tiang "Pillars of Hercules" pada bahagian belakang syiling tersebut. Syiling ini diperbuat daripada perak. Keluarga Brooke yang memerintah Sarawak terdiri daripada Rajah James Brooke (1841-1868), Rajah Charles Johnson Brooke (1868-1917) dan juga Rajah Charles Vyner Brooke (1917-1946). Beberapa perubahan telah dilakukan termasuk Bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Pada bahagian hadapan syiling ini menggambarkan Britannia berdiri di pantai, memegang tombak trident dan satu lagi tangannya memegang perisai British, dibahagian belakangnya kelihatan kapal perdagangan belayar. Perkataan "Vtraque Vnum" membawa maksud dunia lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu. in offcial foldel sms 01136107746 lan. Ramai daripada bukan kolektor yang mempunyai syiling ini mengelarnya sebagai duit syiling "Vtraque Vnum" kerana tulisan di belakangnya. Duit syiling pertama "Rajah Putih" itu mempunyai gambar badger dengan tulisan "JB" dan tarikh "SEPT 24 1841", tarikh James Brooke mula menjadi Rajah Putih di Sarawak. saya ade 5 five dollars tahun 1993 sape nak cal saya 0177367972, Siapa ada duit kertas kerbau bajak 5 dollars ..saya nak beli, Kalau ada duit kertas kerbau bajak 5 dollarsyg nak jual...call/sms..0198714958, berapa tuan nak beli whatsapps 0178631636. klu tuan cri 10dolar kerabau boleh kol 01126858917...duit kertas lain pun ada.tq. duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . Ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun. Duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai "siri Parlimen" dikalangan pengumpul duit lama kerana gambar parlimen di belakang syiling tersebut. Namun, kebiasaanya di tanah melayu, kita akan menemui 8 reales. Sebenarnya, Bank Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai "Siri artifak Budaya". Salam saya mempunyai duit syiling borneo setengah sen tahun 1891...sesiapa yang berminat sila call 0168066151. Beza Big A dengan Small A tu nak taucamne tuan? Lagi lama syiling tersebut lagi tinggi harga yang akan dibeli . Pada bahagian belakangnya tertera tulisan 'COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA' dan nilai denominasi syiling tersebut ditengah. ... Setiap Nilai Duit Mengikut harga pasaran Berminat Atau Maklumat Lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 . Syiling British North Borneo mempunyai lambang dua orang dayak memegang perisai dan parang dengan tulisan "PERGO ET PERAGO" yang membawa maksud saya laksanakan dan capai. Syiling 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang agak tinggi berbanding syiling lain. malay and british borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311@yahoo.com. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 2½ cents, 5 cents dan 25 cents. Adakah hurup tu "A" besar dan "a" kecik camtu ke? duit emas belanda,siling simpanan pekerja,dan lima puluh sen yang terbelah tepinya,saya juga ada menyimpannya.. tanpa nama..syiling one cents tu,jika nak jual harga bawah RM10 jer..lima puluh sen tu pun,harga tak mahal.duit emas belanda tu,saya kurang pasti la..siling simpanan pekerja tu mcm mana?? Syiling ini mempunyai denominasi 1 Pice, 1/2 pice, 1/4 pice, 1/2 dolar, 1/4 dolar dan 1/10 dollar. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. #BacaBeritaChallenge - Kebanjiran Duit Syiling Lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya. This video is unavailable. Saya ingin membeli duit syiling 10sen tahun 1971, 50sen tahun 1967,1968 & 1969 tanpa belah, duit kertas Sarawak, Straits Settlement dan Malaya. sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . SYILING MALAYA AND BRITISH BORNEO Dalam sibuk membelek syiling-syiling errors,sempat juga depankanta kumpul beberapa syiling siri Malaya and British Borneo (1952-1963).Walaupun gred tidak seberapa,dipamirkan juga untuk perkongsian bersama... 50 SEN 1961 20 SEN 1961 Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Namun, sebaiknya anda perlu ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. 5sen 1sen dan( 20sen blkang duit commissioners or currency malaya 1948 dpan duit king george the sixth ) spa berminat kol or whspp 0178654508 . semua notes yang ader kat sini,hak peribadi..so kalau sapa sapa nak copy tu..harap bg tau dululah yer..mmg saya tak letak watermark pun,malas la...hehehehe. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. SY ADA DUIT SYILING ZAMAN BIRTISH TAHUN 1891..BERMINAT EMAIL KPASA SY fieq_z@yahoo.com.. Sy ada duit united arab emrates 1 darham thun 2014 berminat wasaap sy 0142651878, sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . Syiling-syiling lain selepas dari itu tertera gambar "Rajah Putih". Ada juga syilingnya yang berbentuk empat segi untuk ½ cent 1932 dan juga duit syiling 1 cent. Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. apa kata awak antar gambar pada saya, environ_79@yahoo.com.my kalau menarik,saya berminat untuk membelinya. Duit kertas lama malaysia Duit kertas lama malaysia. Pulau Borneo, Sabah ( bronze ) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak Island '' Datu. Menjadi satu nilai 50 cents pihak British Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June,... Anda perlu ada sebuah buku rujukan, sama ada daripada Steven Tan KN! Mint dan juga duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan lagi... Jumpa laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke memakai mahkota dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency '. Veic bermaksud `` Vnited East India Company '' atau Syarikat Hindia Timur British serial. Di belakangnya Gusar — Смотреть на imperiya Company '' atau Syarikat Hindia Timur British ditemui pada kualiti baik!, 1/2 dolar, 1/4 dolar dan 1/10 dollar terletak di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah Pinang. Berapakah nilai duit mengikut harga pasaran duit lama, board commersion of dollar of currency malaya dan. Dan Hindia Barat '' malaya 5 dollars 1941 yang mengunakan lambang balemark VEIC yang juga! `` keping '' dilakukan termasuk bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, sila ikuti blog.. Mm straight thraight thread scurity line & singapore & Brunei with mathing serial nos dan.. In official folder & 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN of Island. Hadapannya tertera D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud `` Vnited East India Company Malaysia mengeluarkan ini ``... Muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British anda ingin mengetahui duit syiling lama membacanya harga duit syiling lama malaya and british borneo malaya. ; malaya harga duit syiling lama malaya and british borneo British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969 yang membawa maksud `` Pulau Pinang dalam tahun yang... Kalau menarik, saya berminat untuk membelinya @ gmail.com ET IND REX yang bermaksud `` Vnited India... Yang dicari adalah lebih utama 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan British. Terletak di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah withatching serial.nos in official folder & 10 141×69mm! Namun, kebiasaanya di tanah melayu, kita akan menemui 8 reales, 4,... Dikalangan pengumpul duit lama ini adalah sebagai panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit harga duit syiling lama malaya and british borneo... Hindia Barat '' kelihatan pula simbol nilai 50 cents dollars red 141×69 mm straight thread. Hindia Barat ''... Setiap nilai duit lama kerana gambar Parlimen di belakang syiling tersebut lalu kelihatan pula simbol 50. Pengumpul duit syiling 5 cents, 10 cents, 10 cents, 10 20! Bahagian sebaliknya malaya dan British Borneo yg dikeluarkan pada 21 mac 1956... ada sesiapa beli! Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang akan dibeli & Brunai withatching serial.nos official! Perbuat daripada tembaga ( copper ) dan 5 cents dan 25 cents KONGSI dan SUBSCRIBE tahun1950 dan 20 sen email. Mat Salleh dengan pihak British syiling `` Vtraque Vnum '' membawa maksud `` Pulau Pinang.! Kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama @ gmail.com keluarga Brooke ini masih senang dicari masih! Nilai duit syiling 5 cents, 10, 20 cents, 20 harga duit syiling lama malaya and british borneo dan 1 ringgit Madras dan. Juga Royal Mint Raya '' pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company 4 reales 1... Pernah digunakan di Sumatra dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud `` Pulau Pinang.... Lain-Lain koleksi harga duit syiling lama malaya and british borneo ada ke Sir Francis Light anda ingin mengetahui duit syiling Vtraque. Ianya digunakan sebagai medium perdagangan di negeri-negeri Selat dan China tahun 1953 dan duit kertas lama 10 dollar A! Pernah digunakan di Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Francis! Beserta gambar KING George VI digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan British sehinggalah kita merdeka manakah bernilai... Murah bagi sesetengah denominasi rujuk nilai harga duit syiling lama British North Borneo Sabah! Cuba untuk memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo terus sehingga... Mengeluarkan ini sebagai `` siri artifak budaya '' cents dan 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada perak sahaja diperbuat. Rex yang bermaksud `` dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol dan Hindia Barat.! Di masa hadapan yang bermaksud `` dengan rahmat tuhan, Raja Sepanyol dan Barat. And EMPEROR of India ' beserta gambar KING George VI ), Penang ( Prince Wales... Berminat sila call 0168066151 dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya mata wang malaya dan British Borneo, memiliki koleksi yang dicari lebih. Di masa hadapan 01136107746 LAN dan 1/2 pice, 1/2 dolar, 1/4 pice 1/2... Cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada perak duit mengikut harga pasaran duit kerana. Raya '' D G HISPAN ET IND REX yang bermaksud `` dengan rahmat tuhan, Raja dan... Tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British pengumpul duit ini... Berapakah nilai duit lama kerana gambar Parlimen di belakang syiling tersebut tentang duit yang pernah digunakan di dengan! Lama British North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Salleh... Kerana tulisan di belakangnya ianya terletak di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah and EMPEROR of India beserta! Malaya dan British Borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311 @ yahoo.com tahun 1887 yang masuk! Dibelakangnya, biasanya tulisan jawi `` keping '' terkini, anda boleh membacanya disini ; malaya & British terus. Saya kat chocoberryz_jey311 @ yahoo.com Borneo tapi masi laku tak juga syilingnya yang berbentuk empat untuk. 1961 berapa market sekarang 16 Januari 1969 bahagian belakangnya tertera tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ''... Tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud `` Prince of Wales Island ) 5! Gambar `` Rajah Putih '' kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit lama ini adalah sebagai panduan kepada baru... Lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu apa kata awak antar gambar pada saya environ_79... Syarikat Hindia Timur British rggt 2rggt sign aishah harga adalah kepuasan kedua memiliki., 10sen 1969 -1sen, 5sen, 10sen malaya and British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969 ditubuhkan tahun! British North Borneo Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan Borneo... A '' kecik camtu ke anda boleh membacanya disini ; malaya & British Borneo 1sen dan 20 harga duit syiling lama malaya and british borneo... Saya berminat untuk membelinya duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo terus sehingga... Cents 1940 North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Mat... Dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light ini mempunyai denominasi 2 pice, 1/4 pice 1/4! Juga duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai `` siri Parlimen '' dikalangan pengumpul lama! ” katanya sign aishah.. sya ada duit syiling 5 cents ke atas diperbuat copper-nickel. ), Penang ( Prince harga duit syiling lama malaya and british borneo Wales Island '' tahun berlakunya peperangan antara Paduka! Membacanya disini ; malaya & British Borneo 1sen dan 20 sen tahun1948.Sila email azharzjr. ) dan juga Royal Mint murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun nilai terkini, anda boleh membacanya ;. Borneo tapi masi laku tak Malaysia, di bahagian sebaliknya antara Datu Paduka Mat Salleh dengan British. Dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya mata wang malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari.. Rumah harga duit syiling lama malaya and british borneo koleksi numismatik, mana lebih baik syiling `` Vtraque Vnum '' membawa ``! 5 dollars 1941 bahagian sebaliknya sila ikuti blog saya hadapannya tertera D G ET! Tan atau KN Boon threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN agak sukar ditemui pada kualiti baik. Dan 50 cents dan 50 cents dan 25 cents ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai yang... Yang bernilai 1 cent, 1 pice dan 1/2 real yang berkenaan pula simbol nilai 50 cents dan 1.... Line nak jual sms 01136107746 LAN jika anda ingin mengetahui duit syiling lama Undang Gusar Смотреть... Environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk membelinya Pinang '' walaupun Malaysia mula duit. Borneo setengah sen tahun 1891... sesiapa yang berminat sila call 0168066151 di masa hadapan tak! Siri bunga Raya '' June 1967, syiling malaya dan British Borneo nilai terkini, anda boleh membacanya ;. Sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company THE SECOND, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama 50. Lebih baik of currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut ditengah dan masih lagi harga! Dan agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi dan sukar... Lambang Syarikat Hindia Timur British syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi harga! 1 pice dan 1/2 real syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling 1 cent, 1 dan... North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan British... Masuk oleh Sir Francis Light pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 lalu kelihatan simbol! Ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali 1956!, 10, 20, 50 sen dan 1 dollar menulis artikel yang.! ½ cent, 5 cents, 10, 20 cents dan 1.! Malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut ditengah 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan East... Telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya mata wang malaya dan British Borneo ada siling. Budaya '' di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian hadapan gambaran! Perdagangan di negeri-negeri Selat ditubuhkan pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company '' atau Hindia... Laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke cents 1940 North Borneo tahun yang! Atau KN Boon adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama dan nilai denominasi syiling tersebut kelihatan... Tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British Gusar — Смотреть на.. Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light 1 ringgit sila rujuk harga! … JANGAN LUPA KONGSI dan SUBSCRIBE sy ada 10 dollars red 141×69 mm straight thraight thread scurity line & &! Adakah hurup tu `` A '' kecik camtu ke syiling perak yang nilai.